fredag, juni 05, 2009

Bragdguldet till Söderling, tycker Jonas Björkman

Tja, varför inte? Det finns ingen annan som är i närheten hittills i år vill jag påstå. För Robin Söderlings insats i hela Roland Garros i allmänhet och i dagens rysare i synnerhet kvalificerar in som en bragd. Hur i helvete lyckades han komma tillbaka i det femte setet?

Jag blir så glad av sånt här. Varm i hela kroppen och oerhört stolt över att tillhöra Sverige. Robin Söderling klev in i dagens semifinal med en total brist på respekt för sin mer meriterade motståndare. Han spelade ut motståndet med sina stenhårda och precisa servar och fläskade på med sin blytunga forehand och den välkammade chilenaren Fernando Gonzalez fick springa som en blådåre längs egen baslinje. I de första två seten släppte inte Robin många bollar i egen serve.Sen hände något. Gonzales började få fart på sina servar och Robin slog bort allt fler förstaservar. Helt plötsligt var matchen utjämnad till 2-2 i set och jag började tappa tron på seger. Klar fördel Gonzalez. Ännu klarare blev den fördelen när chilenaren fick ett tidigt break och drog ifrån till ledning med 4-1 i avgörande set. Men här hände något igen.

Och det är här jag undrar; hur i hela helvete fick Söderling krafterna tillbaka? Helt plötsligt attackerade han sin motståndares servar och när han inte varit i närheten av ett break på två set, bröt han nu två gånger om och tog fem raka game och säkrade en finalplats.

Jag blev nästan stum av beundran över denna insats. Det fanns inte i min värld att Söderling skulle orka vända det där nesliga 1-4 underläget och komma tillbaka till seger. En annn grej jag beundrar är hur han på så kort tid verkar har fått fason på sitt heta humör. Karln är ju lugn som en filbunke i alla lägen. Tidigare flög det borde svordomar, gester och racketar vid motgångar. Här i ligger nyckeln, tror jag. Nyckeln till att Sverige nu nog har en ny tennisstjärna som kommer att stanna i toppen ett tag. Han har förutsättningarna.

Men i finalen blir det stopp tror jag trots allt. Roger Federer på jakt efter den enda Grand Slam-titeln han inte har. Lättare saker kan man ha att göra med. Men bollen är ju rund. Och Söderling är ju onekligen i god form. Vi får se. På söndag klockan 15.00, i SVT. Därimellan ska vi spöa danskjävlar också, glöm inte det.
***
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Ab1, ab2, ab3, ab4
Dn1, Dn2, Dn3, Dn4
SvD1, Svd2, Svd3, Svd4

1 kommentar:

  1. Lyssnade på jobbet och i bilen hem. Vid 1-4 i sista svängde jag in på gårn, stängde av bilen och radion och ägnade mej sen åt annat.Solklar förlust. Det var nåt liknande med nån gammal vm-hockyfinal, där sverige vände och vann men alla svenska journalister hade gett upp och gått hem.Tror till och med att den "förlusten" gick i tryck.

    SvaraRadera

jansson gillar kommentarer.
jansson svarar på frågor.
så tveka inte.
kommentera er trötta.