torsdag, januari 28, 2010

Världens näst bäst säljande författare kan inte skriva

Jag tittade på Kvällsöppet med Ekdal igår kväll. Med anledning av DN-journalisten Anders Hellbergs artikel angående att Stieg Larsson inte kunde skriva debatterades just detta ämne. Hellberg menar att Stieg Larssons starka sida inte var språket. Han var en utmärkt researcher men skriva kunde han inte, anser Hellberg. Han grundar sina påståenden på kontakter med Stieg Larsson, för 30 år sedan.

Han spekulerar också i att det kanske inte ens är Stieg Larsson som har författat trilogin om Lisbeth Salander. Han såg fantastiskt fånig ut där han stod, Anders Hellberg, med sina ansiktsryckningar, och försökte försvara sina påståenden. Ju längre programmet led desto mer såg det ut som om han ville ta tillbaka allt och be om ursäkt. Det gjorde han givetvis inte.

Stieg Larsson är den författare som har sålt bäst i Europa under 2009. Han har sålt näst bäst i hela världen under samma år. Det här är så typiskt. Det sticker i ögonen på hela det fina kulturetablissemanget att Stiegs böcker har sålt så oerhört bra. Genast måste kulturvetarna med de fina utbildningarna vifta med sina pekpinnar och tala om för vanliga människor med lite lägre intellektuell standard att det vi läser är bara smörja. För vi förstår oss inte på vad som är bra och vad som är dåligt. Som vanligt, tänker jag. Se hela programmet här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

jansson gillar kommentarer.
jansson svarar på frågor.
så tveka inte.
kommentera er trötta.