tisdag, februari 16, 2010

På en festival 1996

Igår kom jag att tänka på en grej jag var med om för knappt 14 år sedan. Jag har absolut ingen aning om varför minnesbilden av detta helt plötsligt dök upp i mitt huvud igår när jag satt på jobbet. Söderhamnsprofilen och trummisen, Hempo Hildén, anordnade i juni 1996 en musikfestival i Söderhamn. Han slog på stort och bokade bland annat Motörhead och söderhamnarna fruktade en invasion av livsfarliga motorcykelgäng till följd av detta. Det blev nog ganska lugnt, tror jag, och festivalen gick givetvis med kraftig ekonomisk förlust.

Jag var tretton år den här sommaren och hängde givetvis på festivalplatsen på Hällåsen under hela helgen. Förutom livemusik fanns också det obligatoriska tivolit och alla möjliga varianter av mat att prova på för den våghalsige. Och det är i samband med ett av alla dessa hak som sålde festivalmat som det här minnet har sina rötter. Jag och någon kompis, minns inte vem, blev lite tjenis med ett gäng grabbar som stod och krängde festivalkäk, något åt thaihållet.

Vi slöt ett avtal med de här matkrängarna. Förmodligen var det mest för att vi störde affärerna när vi hela tiden stod där och gnabbade, som trettonåringar brukar vara bra på. I alla fall, vi fick agera reklampelare och gatupratare åt de här killarna. De klädde in oss i aluminiumfolie, om jag minns rätt, och hängde ett par skyltar runt halsen på oss. Därefter fick vi order att röra oss runt på området och marknadsföra det här mattältet. Så där gick vi runt och på order skrek vi hela tiden "Bajen, bärs och wokade nudlar". För besväret fick vi en portion av den fina wokade maträtten.

Det här är ju ett lite kul minne. Men jag tänker nu att det hade varit förträffligt kul att ha några bilder på det här. Det har jag inte. Jag ägde knappt en kamera på den här tiden och det gjorde inte någon av mina kompisar heller. Utan förhoppningar googlade jag för att se om jag hittade något om Söderhamnsfestivalen 1996. Och det fanns lite information. På den här sidan kan man åtminstone se vilka band som fanns att tillgå och vad det kostade för de olika dagarna. Man får också info om att gå in på TV4:s texttv sidan 752 för information om festivalen. På sidan 752 finns informationen inte kvar längre, bör kanske tilläggas.

2 kommentarer:

jansson gillar kommentarer.
jansson svarar på frågor.
så tveka inte.
kommentera er trötta.