torsdag, mars 25, 2010

Minns ni gymnastikpåsen?

Av någon anledning kom jag att tänka på den gamla gymnastikpåsen idag. Det där var väl en ganska snuskig och märklig historia ändå? Jag tror att vi fick sy våra gymnastikpåsar i syslöjden, om vi ens hade syslöjd då för det här var på lågstadiet. Vi kanske sydde dom hemma också, eller så var det våra mödrar som stod för sömnadsdelen. Jag tycker att jag möjligtvis kan återkalla bilden av min påse som en rödrutig skapelse med mitt namn i en ruta på framsidan.

Sen förvarade man alltså sina gymnastikkläder i den där påsen, i ett skåp i skolan. Efter avslutat gymnastikpass åkte allt ner där; skor, tröja, shorts och antagligen handduk. Hur tänkte man här egentligen? Det här är ju allt annat än renligt. Man kanske inte svettades så mycket på de där lektionerna, men att låta en blöt handduk ligga i en trång påse kan inte vara rekommenderat. Eller tog man hem den varje gång? Jag kan inte minnas att jag har gjort det.

En par andra märkliga grejer gymnastiken på den där lågstadieskolan, en skola som för övrigt brann ner till grunden för några år sedan, är att vi inte hade någon dedikerad gymnastiksal. Vi hade "gympa" i matsalen. Eller så var det så att vi åt lunch i gymnastiksalen. Hursomhelst, salen var kombinerad. Och jag minns att vi i vår klass var uppdelade i två grupper, grupp blå och grupp gul tror jag att vi kallade oss. Indelningen hade vi diverse grupparbeten och dylikt, men också vid ett annat tillfälle; i gymnastiken. Och då menar jag främst efter gymnastiken. Det fanns två omklädningsrum, men istället för att dela upp oss som pojkar och flickor så tvingades vi campera ihop i omklädningsrummen som grupp blå och grupp gul. Vi bytte alltså om och duschade tillsammans med tjejerna. Det kanske funkar på dagis, men inte i lågstadiet. Helt otänkbart var det ju framförallt i tredje klass, som tioåring, att näcka och duscha tillsammans med ett gäng tjejer. Jag har för mig att vi grabbar gärna väntade ut tjejerna, och passade på att spana lite, innan vi tog hand om vår egen tvagning. För att duscha tillsammans var inte ett alternativ. Märkligt att det var på det viset. Sen låste vi väl in vår gymnastikpåse så att kläderna fick mögla lite till innan nästa gympapass.

1 kommentar:

  1. Förstår att du behöver bearbeta en sådan hemsk gympahistorik.
    Släpp ut det bara....

    SvaraRadera

jansson gillar kommentarer.
jansson svarar på frågor.
så tveka inte.
kommentera er trötta.