måndag, april 07, 2008

Man kanske skulle skriva en kriminalroman?

Brukar alltid reagera på att många kriminalromaner utspelar sig på små orter och det blir således väldigt orealistiskt mycket mördande. Många av dessa blir ju också TV och film. Tänker framförallt på Morden i Midsomer där man mördar varandra på löpande band i det lilla grevskapet. Kan inte finnas många invånare kvar där med den onaturligt höga mortaliteten.

I Sverige har vi ju istället kommisarie Wallander i Ystad som har det lika jobbigt med att lösa alla mordgåtor han. Ystad är en ganska liten håla, enligt SCB så har kommunen drygt 27 000 invånare. Ganska precis som Söderhamn som har 26 500 invånare. Men morden står som spön i backen där i Ystad. Brukar även ifrågasätta trovärdigheten i att nästan en handfull av poliserna i de där filmerna går runt civilklädda och är klassiska kriminalare. Är det verkligen så? I Söderhamn bär även närpolischefen uniform och ful polismössa. Det är ju som han Svartman i Wallanderfilmerna. Uniformerad och får bara göra skitlöjliga jobb.

Men det jag tänkte komma till var att det nästan börjar likna en roman om kommisarie Wallander här i Söderhamn nu. På ganska kort tid så har det hänt mycket skit. Senast i morse hittades en död kvinna på en perrong vid resecentrum. Brott är inte uteslutet då kvinnan hade synliga yttre skador. För en tid sedan hittades en död person i Söderhamnsån och även där pekar allt på brott. Mannen saknade alla sina värdesaker och även sina nyinköpta byxor. Samma helg som det inträffade så mördades en man brutalt med yxa i en lägenhet i stadens norra delar. Och runt jul nångång så var det en kvinna som försvann och hon har väl fortfarande inte hittats vad jag vet. Hade detta hänt i en roman av Mankell så hade allt förstås hängt ihop.

Man kanske skulle nysta lite i det här och skriva en storsäljare? Det finns ju helt klart material till det...

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Huvva...tror jag stannar i Gefle nästa helg.

    SvaraRadera
  2. Jag har gjort samma iakttagelse. Men just närpolischefer brukar nog jobba uniformerat oavsett storleken på orten eller närpolisområdet - till och med rikspolischefen uppträder ju i regel uniformerat.

    Märkligare är det kanske att dessa civilklädda utredande poliser tycks tillbringa så mycket tid ute "på fältet" och ofta hamna i synnerligen farliga situationer med skottlossning som följd. En utredande polis tillbringar nog 95% av all arbetstid i kontorsmiljö nuförtiden - de initiala åtgärderna på brottsplatsen står snutar som Svartman för.

    Ännu mer overkligt än den höga mortaliteten genom uppsåtligt dödande är kanske också att alla mord tycks vara så kallade "spaningsmord" - med okänd gärningsman. Har hört att 90% av svenska mord har en känd gärningsman redan vid brottstillfället - och då regelmässigt i samma familj eller nära umgängeskrets som offret.

    SvaraRadera

jansson gillar kommentarer.
jansson svarar på frågor.
så tveka inte.
kommentera er trötta.