måndag, februari 16, 2009

Björndalen är inte ikapp Stenmark

Jag börjar gärna med att säga att jag är djupt imponerad av den norske skidskytten Ole Einar Björndalen. Han är, som Ulfbåge skulle uttryckt det, fullständigt fenomenal. Igår blev han guldmedaljör igen till slut, efter några turer huruvida han körde fel väg eller ej. Men vad är det med allt tjat att han nu är ikapp Ingemar Stenmark i antal världscupsegrar?! Igår vann han ett VM-guld, räknas det också som en världscupseger? Och hur kan man ens jämföra två så olika idrotter?

Det är väldigt stor skillnad på fartgrenarna och teknikgrenarna när det gäller alpint. Ingemar behärskade egentligen bara teknikgrenarna, där han tog alla sina segrar, 46 i storslalom och 40 i slalom. I skidskytte är det knappt skillnad på grenarna mer än att distansen och antalet skjutmoment varierar. Således finns också betydligt fler chanser till segrar. Om man dessutom tar gårdagens guld för Björndalen som exempel så kom det i jaktstarten. En tävling som grundar sig på resultaten i lördagens sprinttävling där Björndalen också var först över mållinjen och som också gav honom ett guld och en seger. Det går att ställa i jämförelse till att både ett första åk och ett andra åk i slalom skulle ge separata segrar och guldmedaljer. Hur många segrar hade Stenmark legat på då? Ungefär det dubbla kan man anta. Lägg ner jämförelsen! Den finns inte ändå,

Andra bloggar om:
, , , ,

5 kommentarer:

  1. Norrmannen är ikapp Stenis i antalet världcupssegrar! Där slutar likheten eller olikheten:) Kort och gott. Stenis är den störste av dem alla. Utan jämförelse. Nu har jag sagt det.

    SvaraRadera
  2. Jo, men jag kan ändå inte fatta varför man jämför antalet världscupsegrar!?

    SvaraRadera
  3. Grunnen til at de to sammenliknes er selvfølgelig at svensker i alle år har 'tjatat' om at Stenmark er den største 'vinteridrottare'. Det var ingen problemer med å sammenlikne ulike idretter før, mens Stenmark ledet, men når rekorden ryker, er det plent umulig...

    Vel vel. Jeg synes personlig at sammenlikningen ikke er så interessant, det er vel bare at folk liker å holde rede på rekorder..

    SvaraRadera
  4. Dom jämför väl för at världcupssegrar kan reknas, inget annat. Skal man titta på nått annet blir det inte jämförbart.

    Stenmark er det stöste alpenist gjennom tidene, selv om han ikke har så många vm og os gull! :)

    SvaraRadera
  5. Jag kanske är dum, för det är just det jag inte förstår, relevansen i att jämför antalet segrar. Den jämförelsen säger egentligen ingenting ändå eftersom det handlar som skilda idrotter.

    SvaraRadera

jansson gillar kommentarer.
jansson svarar på frågor.
så tveka inte.
kommentera er trötta.