tisdag, mars 31, 2009

Nu är TV4 generösa å det grövsta

Såg ni Postkodmiljonären i helgen? Stefan Käll fick frågan vilket berömt slag som ägde rum den
14 juli 1800. Karln hade uppenbart ingen aning om detta och frågade publiken om en åsikt. Jag antog att majoriteten av publiken, som inte brukar vara så kunnig, skulle förledas av alternativen och svara slaget vid Lutzen, som antagligen var det enda samma majoritet hade hört talas om. Det gjorde dom också.

Kruxet är att det slaget ägde rum ungefär 170 år tidigare, med vår matglade kung Gustav II Adolf i en av huvudrollerna. Jag skrek åt honom från soffan att han inte skulle svara som publiken, utan välja alternativ A: Marengo, istället. Men han lyssnade inte. Han svarade som publiken och fick åka hem med 10 000. Nu ska han få en ny chans. TV4 hade tabbat sig och skrivit fel datum i frågan. Slaget vid Marengo ägde rum den 14:e juni och inte 14:e juli. Det här tycker jag är för mycket. Han var knappt 200 år fel och vet man inte när Slaget vid Lutzen ägde rum vet man med största sannolikhet inte heller när Slaget vid Marengo ägde rum, oavsett om frågan hade varit rätt.

Han säger att han blev helt ställd när det stod den 14:e juli och att han då började tänka på att det var Frankrikes nationaldag. Något som i så fall borde fått honom att välja Marengo, eftersom det var ett av slagen som Napeoleon var inblandad i. Alltså, om det felaktiga datumet förde honom in på Frankrike, varför svarade han då som han gjorde? Jag köper inte det här.

Okej, han får en ny chans. Men varför får han rätt på den frågan och får gå vidare till nästa nivå? Lite väl generöst. Ge honom en ny historiefråga på samma nivå så blir jag lite mer nöjd. Inget ont om denne Stefan, men han kan väl säga som det är. Ungefär; "Haha, det här är en gratischans. Jag hade inte haft en aning även om datumet varit rätt. Men tack för generositeten". Eller nåt i den stilen.

Andra bloggar om: , , ,

6 kommentarer:

  1. Vilken ännu en gång bevisar att jag gör helt rätt som bojkottar alla dessa frågetävlingar med fantasisummor i pris...

    SvaraRadera
  2. Tävling är väl fel benämning. Som att städa ett skåp, ungefär. Ibland hittar man nåt användbart på hyllan, och ibland kastar man fel saker. Dyrgriparna finns nån annan stans.

    SvaraRadera
  3. Bojkott kanske är det enda rätta. Men jag är svag för frågesporter...

    SvaraRadera
  4. Marengo var ett slag i Napoleonkrigen .... men det var Lützen också, dock 13 år senare, 1813.

    Så om han leddes in att gissa Frankrike så är Marengo och Lützen ett ganska givet 50/50 val om man inte har örnkoll på årtalen. Är då frågan fel om man tror sig minnas att Marengo skedde i Juni inte Juli är Lüzten ett bra val.

    Man skall inte vara för snabb att "anta" att Lützen per automatik = 1632 och att det var ett omöjligt alternativ ;)

    SvaraRadera
  5. Sant. Men i egentlig mening finns det bara ett "Slaget vid Lutzen" och det var 1632. Det andra slaget är inte lika uppmärksammat och kan väl mer betraktas som en uppföljare?

    SvaraRadera
  6. Håller med dig, TV4 är lite väl generösa mer rätt skulle vara om han fick börja om från början igen eller inte alls.

    SvaraRadera

jansson gillar kommentarer.
jansson svarar på frågor.
så tveka inte.
kommentera er trötta.