söndag, januari 24, 2010

Lite bandynostalgi

I dessa bistra tider när Elitserien tvingas ta ett avbrott för att ett meningslöst världsmästerskap ska avgöras får man se till att hitta annat bandygodis. Jag sitter och bläddrar i mina böcker och hittar en en del trevliga bilder. Drömmer mig bort till en tid jag tyvärr föddes för sent för att hinna uppleva. Året på bilden här nedan är 1976. Broberg har precis säkrat sitt fjärde SM-guld efter 6-2 mot Falun på Söderstadion inför 12233 åskådare. Förhållandevis liten siffra i en bandyfinal.

IMG 0004

Den levande legenden Dallas Sedvall skjutsas efter matchen runt planen på en stol av sina yngre lagkamrater. Dallas, som gjorde två mål i den här finalen, var vid tillfället 35 år. Eller egentligen fortfarande 34, eftersom han firar födelsedag i juni. Han hade redan varit med och tagit två SM-guld och fick också förmånen att vara med och plocka hem föreningens femte SM-guldet 1977. En fantastisk karriär med 25 år på toppen och fyra SM-guld med Broberg.

Notera banderollen i bakgrunden: Söderhamnspojkarna i Stockholm kräver konstfruset åt Broberg! Sagt och gjort, den sjunde november året därpå, 1977, genomförde Broberg sin första träning på Hällåsens konstfrusna isparkett och Faxevallen var en epok som gick i graven.

IMG

Ett gäng för mig okända grabbar trixar med varsitt nystan på klassiska Faxevallen. Året är troligen 1969. Är det möjligtvis någon som känner igen killarna på bilden? Faxevallen invigdes 1931 och utsågs 2003 av Riksidrottsförbundet till en av landets 100 historiska idrottsplatser. Numera finns ingenting på platsen. En sorglig syn. Jag drömmer ibland om hur det hade varit att gå på bandy i Söderhamn om man byggt om Faxevallen där i mitten av 70-talet istället för att relokalisera bandyn till nybyggda Hällåsen? Helt klart en bättre plats för en bandyarena. Mitt i centrum. Nåja, nog med nostalgi för den här gången.

5 kommentarer:

 1. Bandy-VM, (Gäsp), skrev han Dan hos undertecknad, och det verkar som vi är många som tycker detta med Bandy-VM är ganska meningslöst.
  Härligt då med ett avbrott från verklighetens bandy :)
  När flyttade man till Hällåsen?
  Jag minns Faxevallen!!
  Inte för att jag var där men jag minns det från sportsändningarna på söndagarna kl. 14:00, den klassiska radiotiden på den gamla goda bandytiden!!

  SvaraRadera
 2. Gäsp, ja.
  Om du läser texten en gång till så står årtalet där. Man flyttade till Hällåsen 1977.

  SvaraRadera
 3. Minns det som trångt å kallt i omklädningsrummen och bara en dusch. Långnäs i Bollnäs var väl lite sämre. Men det var trevligt när man var där som publik. Läktaren var ända fram till isen.
  Men det är is där nu också, så ditt kort skulle kunna vara taget idag ... om inte för hjälmarna då ...

  SvaraRadera
 4. Sedvall med enkelt V :-)
  hälsningar
  Äldsta dottern Sedvall :-)

  SvaraRadera
 5. Björn: Jaså, är det is där? Utsikt från fönstret eller? Jag minns att det var is på en yta där när jag var liten grabb, men inte nu vad jag visste.

  Äldsta dottern: Sorry, ska åtgärdas.

  SvaraRadera

jansson gillar kommentarer.
jansson svarar på frågor.
så tveka inte.
kommentera er trötta.