söndag, mars 21, 2010

Bandyfinaldagen

En av Sveriges två stora idrottsklassiker går av stapeln om ungefär två timmar. SM finalen i bandy på Studenternas är, tillsammans med Vasaloppet, det enskilt största idrottsögonblicket i Sverige, inget att käbbla om. Så är det. Man undrar varför inte fler sporter tar efter bandyns upplägg. Plastbandyn gör väl så, men det går ju ändå aldrig att nå upp i samma status som den äkta varan.

Det här året är det dock lite konstigt. Bollnäs har tagit sig till final, enormt överraskande givetvis, för ett lag som de två senaste åren helt har missat slutspelet. Där möter man Hammarby, som inte verkar kunna vinna SM-guld. Sex förlorade finaler på 2000-talet vittnar om det. Kan det vara deras tur den här gången? Man är åtminstone favoriter och ganska stora sådana, tycker nog alla utom de orangeblå fansen. Men jag har en liten feeling på att Bollnäs kan fortsätta sin skrällsäsong, vilket förstås vore förfärligt. Jag spelar därför mina slantar på Bollnäs och kan på så vis få lite plåster på såren om det gräsliga laget vinner. Som Brobergssupporter måste man tycka så här om ärkerivalerna. Jag är ledsen, även om jag försöker hålla en tumme för Bollnäs, av anledningen att de trots allt är från Hälsingland, så går det inte. Det finns en inbyggd mekanism i min kropp som säger stopp. Ingen riktigt funtad brobergare har sina sympatier hos Bollnäs idag. Så är det och så ska det vara. Däremot är jag den förste att gratulera våra trätobröder om de lägger beslag på bucklan.

Angående SM-finalen så sitter jag och läser på finalens egen hemsida. Jag hamnar på trivselreglerna där jag hittar en punkt som får mig att rynka pannan en aning. Det står såhär:

 • Det är inte tillåtet att kasta föremål, om inte handlingen är befogad.

Vad i hela världen menas med det? Okej, om det verkligen var en feldömd straff så är det okej att kasta en flaska på domaren, eller vad? Jag fattar inte. När är det befogat att kasta ett föremål inne på arenan? Om någon på läktaren frågar om jag har en bulle kanske, varpå jag svara jakande och kastar över en bulle till personen i fråga. Men inte kan dom väl syfta på något sånt? Det verkar bli publikrekord på Studenternas, för övrigt. Nuvarande rekordet från 2006 ligger på 23 048 åskådare. Det totala publikrekordet på 28 848 åskådare är dock äldre än så, från 1959. Idag har man väntat omkring 24 000 åskådare. Jag är dock rädd för att många väljer att se matchen från TV-soffan, med tanke på skitvädret vi har fått över oss igen.

Hursomhelst, det här börjar bli ett alldeles för långt inlägg. Visserligen så kanske det är det sista, eller näst sista, bandyblogginlägget på ett tag framöver så det är väl okej, antar jag. Hammarby har alltså aldrig vunnit ett SM-guld i bandy och Bollnäs har inte gjort det sedan 1956. På grund av personliga skäl publicerar jag helst inte lagbilder på Bollnäs Bandy på den här bloggen, men jag kan hänvisa till han Björn, som har lagt ut en lagbild på Bollnäs mästarlag från 1956. Gösta "Snoddas" Nordgren ingick i laget, legenden som faktiskt bodde den avslutande delen av sitt liv i metropolen Ljusne. Nå, mitt tips till den här finalen blir att Bollnäs vinner med 5-4. Och jag vinner pengar på oddset som tröst.

2 kommentarer:

 1. Hammarby vann ju rättvist, och det är helt ok. Fem matcher satte nog sina spår, och så var det säkert ovana vid hela paketet, som inte direkt underlättar en skräll.

  Men 60 min snöskottning var en jämnare historia. men konstig....Undrar om ni såg bollen ibland på tv. Jag såg inte en enda boll i luften före sista perioden, och där var den ju oftast. Så jävligt var vädret!

  Jag kastade en tomflaska på prov, men inte hände det nåt. Och korken som jag tog med i fickan åkte ju på direkt efter entrén...

  SvaraRadera
 2. Nejdu, på teve såg man knappt ens spelarna i den första perioden.

  SvaraRadera

jansson gillar kommentarer.
jansson svarar på frågor.
så tveka inte.
kommentera er trötta.