fredag, april 09, 2010

Capreolus capreolus nästan på tomten

I morse fick vi syn på en grupp rådjur som spankulerade runt bland häckarna på en grannes tomt. Vi studerade dom en stund men fick aldrig riktigt fritt synfält. När jag kom hem från jobbet senare var de fortfarande kvar på samma ställe. Fem, eller kanske sex, stycken vackra djur knallade runt där och stångades lite. Jag tänkte att det var en ovanlig syn. Rådjur har jag mest siktat på morgonen och kvällen tidigare. Men här knallade de runt, mitt på blanka eftermiddagen, alldeles inpå husknuten. Jag tog ett par suddiga bilder på´rom genom fönstret och här är den med mest rådjur och minst buskage i vägen.

P4090042

Jag tänkte att jag kanske ska fresta med någon fin föda för att få dom att besöka även vår tomt och komma lite närmare. Vad äter de här djuren helst? Sen funderade jag lite på varför de heter rådjur. Rå-djur. De är ju inte speciellt råa, kan man tycka. Jag funderade också en stund på att släppa ut hunden och kanske få till ett drev. Jaga in dom på vår gårdsplan. Rådjurssadel till söndagsmiddag. Men jag har hört att det tar flera timmar att tillaga, så det får vara.

3 kommentarer:

 1. Mats Svensson10 april 2010 00:54

  Rådjur, från fornsvenska radiur, betyder ”fläckigt djur”. ”Rå” kommer av det fornsvenska substantivet ”ra” som betyder märke av något slag. Benämningen kan syfta på att unga kid har en skyddsteckning av fläckar. Efter några veckor ersätts dock denna fläckighet av en jämnare färgning. Bland de svenska hjortdjuren är det bara den inplanterade dovhjorten som har tydliga fläckar på kroppssidorna även som vuxet djur. Och om du vill mata dom åker du upp på granngården och frågar vad dom ska ha för foder.

  Mats Svensson

  SvaraRadera
 2. Min erfarenhet säger att de gillar det mesta som finns i en trädgård! Kul....men avgnagt!

  SvaraRadera
 3. Svensson, det var ett uttömmande svar det! Nu är de inte här längre, för övrigt

  SvaraRadera

jansson gillar kommentarer.
jansson svarar på frågor.
så tveka inte.
kommentera er trötta.