måndag, april 12, 2010

Öronljus

Vi testade det här med öronljus ikväll. Märklig pryl. En typ av rör som luktar lite honungsaktigt och som man stoppar i örat och tänder på i andra änden. Lite vanskligt kändes det, om den där långa förkolnade delen skulle få för sig att trilla ner på kinden. Det sägs att ljuset ska avlägsna vax från örat, en produkt jag producerar i ganska stor skala. Jag tror att det fungerade, även om den länkade wikipediartikeln är väldigt negativ till det.

I början fräste det mest i örat, men efter pass tre minuter kändes det som att det slog lite lock för örat och jag anade en känsla av att något drogs ut ur örat. Därefter blev det lite varmare. Vi eldade på pinnen en stund till innan vi med spänning klippte upp röret för att skåda resultatet. Och visst, där i låg en rejäl hög med öronvax. Mycket mer än vad man kan gräva ut med en tops. Äckligt, kan man tycka, men nog fungerade det alltid. Det ska också kunna ge negativa effekter såsom punkterad trumhinna. Men därom tvistar de lärde. Jag är neutral i frågan.

4 kommentarer:

 1. ??? ... rann de inte ut på andra sidan?

  SvaraRadera
 2. Det kanske det gjorde, jag ska se efter om det ligger en hög på kudden.

  SvaraRadera
 3. Båg. Det som ser ut som "öronvax" kommer från ljusets bivax, enligt seriösa undersökningar. Ofta påstår kvacksalvarna att det är en "urgammal metod som hopi-indianerna använde". Men varken hopi-indianerna själva eller någon arkeolog/historiker känner till det.

  Öronljus-"behandlarna" brukar tillhöra samma sorts kvackare som snackar om "energier", "auror" och "demoner", och vill lura folk att småstenar på kroppen botar cancer m.m.

  SvaraRadera

jansson gillar kommentarer.
jansson svarar på frågor.
så tveka inte.
kommentera er trötta.