måndag, februari 01, 2010

Sekunderna på rätt sida

Jag har varit med om en krock tidigare i mitt liv. En ganska odramatisk historia i låg fart där jag och en vän körde in i sidan på en annan bil som vi inte hann uppfatta bland snömassorna. Vi klarade oss med blåmärken trots att bilen blev ganska kvaddad. Det kan väl vara ungefär åtta år sedan nu. Ikväll var det otäckt nära att jag tillsammans med sambo och dotter fick uppleva ännu en krock.

Vi hade varit och badat i simhallen i Söderala, utanför Söderhamn och var på väg hem. På väg ut från byvägen smög vi fram mot korsningen för att svänga ut på motorvägen. Helt plötsligt dök en skenande Mercedes upp med hög fart ur ett snömoln och brakade rakt in i en snöhög framför nosen på oss. Vi fick precis stopp på fordonet och efter inspektion konstaterade jag att ett pappersark var allt som gick att föra mellan de två bilarna. Vad som hände hann jag inte riktigt uppfatta, men jag tror att den skenande bilen vejade för en annan bil som svängde av motorvägen. Vi klarade oss helskinnade och mannen som framförde den kraschade bilen klarade sig också utan märkbara skador. Möjligtvis var han lite i chocktillstånd för han uppträdde något disträ.

Det jag sitter och tänker på nu är hur små marginalerna kan vara ibland. I det här fallet hade vi uppskattningvis en enda sekund på vår sida. En sekund tidigare och vi hade kört in i sidan på den andra bilen. Två sekunder tidigare och vi hade redan stått där och hade således träffats av den andra bilen. Och den hade då antagligen suttit lika långt intryckt i sidan på oss som den nu satt intryckt i snödrivan. Det vill säga med hela motorhuven. Två ynka sekunder. Nu hade vi de berömda marginalerna på rätt sida och klarade oss helt oskadda. Och det tackar jag för. Jag måste sluta tänka på det här nu. Lindar in mig i sånt som att tänk om jag hade duschat lite kortare, torkat håret lite mindre. Eller knutit skorna lite mer ordentligt. Små marginaler som sagt.

3 kommentarer:

 1. Bäst är väl att smyga fram i trafiken och ta det lugnt på de rätta ställena, istället för att grubbla om tur och otur, "om inte om" osv. Det blir speciellt jobbigt efter en verklig smäll, detta grubbel.Och svårt att undvika helt.

  Har hamnat ungefär i samma situation själv, och blev påsmälld rejält rätt i sidan. Men visst funderade jag länge efteråt. Då fanns ju undanmanövern jag skulle ha gjort..efteråt.

  SvaraRadera
 2. OJ, jag fattade aldrig att ni var SÅ nära av det inlägg du skrev tidigare. Jag uppfattade som att det hade hänt några minuter innan eller efter att ni varit där. Pratade med systeryster en snabbis på jobbet idag och tänkte inte alls på att ta upp det just då, men fick nu dåligt samvete när jag såg att ni var så nära...lätt chockad nu. Men som sagt, glad att ni klarade er. Väldigt glad.

  SvaraRadera
 3. Jovisst serrö. Det var väldigt nära.

  SvaraRadera

jansson gillar kommentarer.
jansson svarar på frågor.
så tveka inte.
kommentera er trötta.